Verslag van Cleanup Day 2019 in Zeebrugge (21 september)

 

 

 

 

 

 

 

Met 19 mensen vertrokken we aan de surfersclub, vastbesloten een deel rommel weg te halen.

Eén ploeg nam de fonteintjes voor zijn rekening, de andere schuimden het strand af, op zoek naar allerlei afval. Op het strand werden vooral sigarettenpeuken, plastic dopjes en ander klein afval gevonden. Dit soort afval kan niet verwijderd worden met de strandreinigingsmachines en dus voelden we ons nuttig .

In de duinen vind je vooral plastic flessen, blikjes en ook veel toiletpapier. Blijkbaar denken sommige mensen dat dit een openbaar toilet is. Zware vervuilers zijn de mensen die hondenpoepzakjes achterlaten. Het is hen zelfs te veel moeite om ze mee te nemen naar een dichtstbijzijnde vuilnisbak. Die zijn nochtans overvloedig aanwezig, zowel in de duinen als op de dijk.

De vondst bevatte ook shorts,T-shirts, onderbroeken, elektrische scheerapparaten, opladers van gsm, wc-borstels enz… en ook hier veel sigarettenpeuken.

Alles verdween in de zak. De grijpers om het afval op de rapen waren super handig, echt een fantastische tool.

Dat afvalbakken plaatsen niet de oplossing is, wordt pijnlijk duidelijk wanneer je een plaats nadert waar er een staat. Daar vind je vaak de meeste rotzooi. Blijkbaar is die ene stap van de bank naar de afvalbak nog te veel. Ik vraag me af of die mensen dat thuis ook zo doen.

Wim Jans