Tweewekelijks van 25/03 tot 9/9: op safari in Brugge!

De stad is geen dorre woestijn waar beton en verharding elke vorm van leven moeilijk maakt. Dat kon Natuurpunt Brugge in het verleden al aantonen met een reeks boeiende stadsnatuurwandelingen, onze stadssafari’s. We gingen in de Brugse binnenstad op zoek naar woeste natuur en ontdekten dat ook hier roofdieren op de loer lagen.

Aan deze safari’s in Brugge is nu een vervolg gekomen, i.s.m. de Triënnale 2018.

Triënnale - Natuurpunt Brugge
Foto: Tine Devroye

We vertrekken van concrete waarnemingen van planten en dieren binnen de stadswallen. Daarbij denken we ook na over maatschappij en verandering, duurzaamheid en de noodzaak tot  aanpassing. De Triënnale Brugge 2018 met als thema de vloeibare stad biedt de kans om aan de hand van enkele kunstwerken na te denken over de nabije toekomst. Hoe kunnen natuur, groen erfgoed en kwaliteitsvol wonen samengaan en elkaar versterken?

De stadssafari’s beginnen aan de luifel van het Bargeplein. Ze gaan via o.a. Minnewaterpark, Begijnhof, Oud Sint-Jan, O.-L.-V. Kerk en Dyver en eindigen aan het Sint-Jansplein. Onderweg staan we stil bij een viertal kunstwerken van de Triënnale Brugge 2018. Daar lichten we de basisidee van de vloeibare stad en haar impact op de bewoners toe. Worden we straks echt bedreigd door het stijgende waterpeil? Worden we gedwongen om in een soort waterwereld te (over)leven? Kunnen duurzame consumptie en stadsverdichting een oplossing bieden tegen klimaatopwarming?

Eén ding is zeker: de combinatie van de klassieke natuurwandeling in de stad met aandacht voor enkele kunstuitingen van de Triënnale is een boeiend evenement, ook voor gezinnen.

Praktische info

Plaats van afspraak: de luifel aan het Bargeplein (vlakbij de Rode Brug).

Wanneer: de vaste wandelingen starten telkens op zondagmorgen om 10 uur, op 25 maart, 8 en 22 april, 6 en 20 mei, 3 en 17 juni, 1, 15 en 29 juli, 12 en 26 augustus en 9 september.

Duur: twee uur

Doelgroep: gezinnen met kinderen, natuurliefhebbers, wandelaars met oog voor verwondering, socio-culturele verenigingen, scholen.

Prijs: € 3 per persoon; voor groepen die de voorkeur geven aan een ‘exclusieve’ wandeling (dus enkel voor de eigen groep) of een wandeling op afspraak wordt een groepstarief van € 60 aangerekend.

Aanmelden: niet nodig voor de individuele bezoeker maar groepen nemen het best contact met Wim Jans, wjans566@gmail.com of Dirk Pottier, dirk.pottier@telenet.be, vrijwilligers van Natuurpunt Brugge.