Over Natuurpunt Brugge

natuur_in_de_stad-pano-72px

Natuur in Brugge (Foto: Natuurpunt Brugge)

De werking van Natuurpunt Brugge strekt zich uit over een gevarieerd gebied. Brugge ligt aan de rand van de zandstreek en kent zo een hele variatie aan biotopen:  groene polders, kanalen, heideveldjes, bosgebieden, stadsparken ...  En dat met zee en strand op fietsafstand.

Werk aan de winkel dus voor onze vrijwilligers uit meer dan 2.100 gezinnen.  Dagelijks zetten zij zich in voor aankoop, beheer en onderhoud van natuurgebieden en dialoog met beleidsmakers. Zo brengen zij de natuur dichter bij het brede publiek. Wie meer wil leren over onze natuur kan regelmatig mee op één van onze uitstappen in de wijde omgeving van Brugge. Ook een cursus volgen behoort tot de mogelijkheden.

Excursies

In de activiteitenkalender zie je dat Natuurpunt Brugge geregeld excursies aanbiedt, in zowat alle biotopen die ons werkgebied rijk is. Telkens staat een gids klaar om de groep aanwezigen deskundige uitleg te geven.
Ook kan op aanvraag een gidsbeurt geregeld worden, zowel individueel als in groep. Neem voor afspraken daarover contact op met Wim Jans, e-mail wjans566@gmail.com

Cursussen

Dikwijls in samenspraak met Stad Brugge organiseert Natuurpunt Brugge cursussen van uiteenlopende aard. Paddenstoelen, roofvogels, reptielen en amfibieën, planten, mossen en korstmossen, vlinders e.d. kwamen al aan bod. Andere boeiende en vaak verrassende onderwerpen volgen.
Natuurpunt Brugge ondersteunt en begeleidt ook om de paar jaar een cursus 'Natuurgids' die door CVN ingericht wordt.

Beheerswerken

In de vijf natuurreservaten van Natuurpunt Brugge worden regelmatig werkdagen georganiseerd.
Wie een steentje wil bijdragen is altijd meer dan welkom. Het is wel handig om vooraf een seintje te geven aan de conservator. Die kan dan zorgen voor een natje en een droogje.
Bij zo’n werkdag is er telkens lichter en zwaarder werk voorzien. Voor elk wat wils, maar het doel blijft hetzelfde : 'meer en betere natuur'.

Publicaties

Het ledenblad van Natuurpunt Brugge is de Spille: een driemaandelijkse compagnon bij de werking van Natuurpunt in de regio Brugge.
Het is een volwaardig tijdschrift, met talrijke kleurenfoto's, milieuvriendelijk gedrukt en op gerecycleerd papier, waarin alle afdelingen en werkgroepen uit het Brugse Ommeland hun plaats hebben.
Trends en ontwikkelingen, nieuws van de reservaten, beschouwingen, een uitgebreide agenda van alle activiteiten in de regio, en dat alles voorzien van schitterende foto’s maken van de Spille een uithangbord voor alles wat er op natuurgebied leeft en beweegt in heel de regio.

Beleid en natuurproblematiek

Wie vragen over natuurbeleid en heeft, wie verduidelijking daarover wenst, wie problemen wil aankaarten, die kan altijd terecht bij het bestuur van Natuurpunt Brugge. Onze ervaring leert dat dat beter te vroeg dan te laat gebeurt. Aarzel dus niet om contact op te nemen, want wij zijn een laagdrempelige vereniging.