Wat wij doen

Groen in Brugge (Foto: Erwin Derous)

De werking van Natuurpunt Brugge strekt zich uit over een gevarieerd gebied. Brugge ligt aan de rand van de zandstreek en het grondgebied strekt zich uit tot aan de kust, met de zee op fietsafstand. Daardoor is er een variatie aan biotopen te ontdekken: groene polders, kanalen, heideveldjes, bosgebieden, stadsparken, duinen en strand.

Werk aan de winkel dus voor onze vrijwilligers uit meer dan 2.100 gezinnen.  Dagelijks zetten zij zich in voor aankoop, beheer en onderhoud van natuurgebieden en dialoog met beleidsmakers. Zo brengen zij de natuur dichter bij het brede publiek. Wie meer wil leren over onze natuur kan regelmatig mee op één van onze uitstappen in de wijde omgeving van Brugge. Ook een cursus volgen behoort tot de mogelijkheden.

Excursies

Regelmatig bieden wij excursies aan in zowat alle biotopen die ons werkgebied rijk is. Telkens staat een gids klaar om de groep aanwezigen deskundige uitleg te geven. Deze excursies zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.Daarnaast is is het mogelijk om een gidsbeurt op aanvraag te regelen. Ook kan een gidsbeurt op aanvraag geregeld worden, zowel individueel als in groep. Neem voor afspraken daarover contact op met Wim Jans, e-mail wjans566@gmail.com

Cursussen

Natuurpunt Brugge organiseert cursussen van uiteenlopende aard, dikwijls in samenspraak met de Stad Brugge . Paddenstoelen, roofvogels, reptielen en amfibieën, planten, mossen en korstmossen, vlinders e.d. kwamen al aan bod. Andere boeiende en vaak verrassende onderwerpen volgen. Natuurpunt Brugge ondersteunt en begeleidt ook om de paar jaar een cursus 'Natuurgids' die door CVN ingericht wordt.

Beheerswerken

In de vijf natuurreservaten van Natuurpunt Brugge worden geregeld werkdagen georganiseerd.
Wie een steentje wil bijdragen is altijd meer dan welkom. Het is wel handig om vooraf een seintje te geven aan de conservator. Die kan dan zorgen voor een natje en een droogje.
Bij zo’n werkdag is er telkens lichter en zwaarder werk voorzien. Voor elk wat wils, maar het doel blijft hetzelfde : 'meer en betere natuur'.

Publicaties

Het ledenblad van Natuurpunt Brugge is de Spille: een driemaandelijkse compagnon bij de werking van Natuurpunt in de regio Brugge.
Het is een volwaardig tijdschrift, met talrijke kleurenfoto's, milieuvriendelijk gedrukt en op gerecycleerd papier, waarin alle afdelingen en werkgroepen uit het Brugse Ommeland hun plaats hebben.
Trends en ontwikkelingen, nieuws van de reservaten, beschouwingen, een uitgebreide agenda van alle activiteiten in de regio, en dat alles voorzien van schitterende foto’s maken van de Spille een uithangbord voor alles wat er op natuurgebied leeft en beweegt in heel de regio.

Beleid en natuurproblematiek

Wie vragen over natuurbeleid en heeft, wie verduidelijking daarover wenst, wie problemen wil aankaarten, die kan altijd terecht bij het bestuur van Natuurpunt Brugge. Onze ervaring leert dat dat beter te vroeg dan te laat gebeurt. Aarzel dus niet om contact op te nemen, want wij zijn een laagdrempelige vereniging.