Over ons

natuur_in_de_stad-pano-72px

Natuur in de stad (Foto: Paul De Graeve)

Door zijn ligging aan de rand van zandstreek, polder en zee bezit Brugge een grote variatie aan biotopen: bosgebieden, groene polders, kanalen, heideveldjes, stadsparken... En dat met de zee en de duinen op fietsafstand.

Werk aan de winkel dus voor de afdeling Brugge van Natuurpunt!  Dagelijks zetten vrijwilligers uit meer dan 2.100 gezinnen zich in voor aankoop, beheer en onderhoud van natuurgebieden en dialoog met beleidsmakers. Zo brengen zij de natuur dichter bij het brede publiek. Wie meer wil leren over onze natuur kan ook regelmatig mee op één van onze uitstappen in de wijde omgeving van Brugge. Zelfs een cursus volgen behoort tot de mogelijkheden.

Excursies

In de activiteitenkalender zie je dat we op vrij regelmatige basis excursies aanbieden, in zowat alle biotopen die ons werkgebied rijk is. Telkens staat een gids klaar om de groep aanwezigen van deskundige uitleg te voorzien.
Er is ook de mogelijkheid om een gidsbeurt op aanvraag te bekomen. Neem voor afspraken daarover contact op met Wim Jans, e-mail wjans566@gmail.com

Cursussen

Meestal in samenspraak met Stad Brugge gaan er cursussen door van uiteenlopende aard. Paddenstoelen, roofvogels, reptielen en amfibieën, planten, mossen en korstmossen, vlinders e.d. kwamen al aan bod. Andere boeiende en vaak verrassende onderwerpen volgen.
Natuurpunt Brugge ondersteunt en begeleidt ook om de paar jaar een cursus 'Natuurgids' die door CVN ingericht wordt.

Beheerswerken

In onze vijf natuurreservaten worden regelmatig werkdagen georganiseerd.
Wie een steentje wil bijdragen is altijd meer dan welkom. Het is altijd handig om vooraf een seintje te geven aan de conservator. Die kan dan zorgen voor een natje en een droogje.
Bij zo’n werkdag is er telkens lichter en zwaarder werk voorzien. Voor elk wat wils, maar het doel blijft hetzelfde : 'meer en betere natuur'.

Publicaties

Het ledenblad de Spille is een begrip in de regio Brugge.
Het is een volwaardig tijdschrift, uitgegeven in kleur, milieuvriendelijk gedrukt en uiteraard op gerecycleerd papier, waarin elke afdeling en elke werkgroep uit de regio hun plaats hebben.
Trends en ontwikkelingen, nieuws van de reservaten, beschouwingen, een uitgebreide agenda van alle activiteiten in de regio en dat alles voorzien van schitterende foto’s maken van de Spille een uithangbord voor alles wat er op natuurgebied leeft en beweegt in heel de regio.

Beleid en natuurproblematiek

Wie vragen heeft, wie verduidelijking wenst, wie problemen wil aankaarten, die kan altijd terecht bij het bestuur van Natuurpunt Brugge. Onze ervaring leert dat dat beter te vroeg dan te laat gebeurt. Aarzel dus niet om contact op te nemen, want wij zijn een laagdrempelige vereniging.